Læs Annox kommentar til  aktieafkast på aktiemarkedet historisk set og sammenligning af afkast med mere.

 

Efter et tabsgivende år 2022, vil vi gerne minde om et klassisk citat fra en af verdens rigeste og mest succesfulde aktieinvestorer, Warren Buffett:

 »Succesfuld investering kræver tid, disciplin og tålmodighed. Uanset hvor stort talentet er, eller hvor stor indsatsen er, tager nogle ting bare tid. Du kan ikke producere en baby på en måned ved at gøre ni kvinder gravide. 

Citatet afspejler at nogle aktie år er tabsgivende, og at man det bedste man kan gøre er at vente, da aktiemarkedet over tid har generet fornuftige afkast, baseret på aktieselskabers langsigtede evne til at vækste og tjene penge. Noget der næppe forventes at ændre sig. Vi har iøvrigt lavet en artikel omkring Warren Buffet og valueinvestering på LinkedIn – den kan læses her:  LinkedIn artikel om valueinvestering. 

Mange kunder spørger efter om 2023, bliver ligeså slemt som i 2022 eller godt som i 2021. Vi kan sige med stor sikkerhed, at det ikke kan forudsiges. Der findes nemlig ingen overbevisende konkurrenter, akademisk litteratur eller data, som har formået at time aktiemarkedet eller for den sags økonomiske cyklusser.

Istedet er den mest profitable investeringsstrategi, at være rolig og have en fast risikoprofil, og se på aktieinvestering, som et langsigtet anerkendt aktivklasse – der nok skal give afkast, men hvor der er udsving i gevinst og tab undervejs.

Der er ingen alternativ tekst for dette billede
Årlige afkast på aktiemarkedet siden 1979: Grafik: Annox

Det er f.eks. afspejlet i ovenstående figur, der angiver historiske afkast på aktiemarkedet siden 1979. Gennemsnitligt har det historiske afkast været 10.7% pro anno.

Der er ingen alternativ tekst for dette billede
Sammenligning af historiske afkast med kendte forvaltere. Grafik: Annox

Ovenfor er angivet Annox resultater i sammenligning med primært aktiefonde baseret på popularitet såvel som risikoappetit. For 2022 blev der selvfølgelig ikke taget noget performance fee for Annox.

Vi har haft modvind i 2022 da:

  • Porteføljen er investeret mange small cap selskaber. Smallcap selskaber udviser historisk større udsving i krise tider.
  • Porteføljen har en mindre eksponering end aktiemarkedet mod den amerikanske dollar som har klaret sig godt i 2022, samt en højere eksponering mod henholdsvis europæiske, australske og svenske kroner.
  • Porteføljen er generelt mere investeret i vækst virksomheder som har haft det hårdt i 2022.

Årsagen til vi imidlertid er i 1), 2) og 3), er at i egne backtest, akademisk litteratur og afkast i fonden peger data på at man får et højere langsigtet afkast ved netop at placere sig i disse selskaber, på trods af de bump der kan opstå på vejen.

I akademiske artikler tales der ofte om, at man betaler en “risikopræmie”, dvs. aktierne svinger mere i værdi og performer dårligere i krisetider – tilgengæld for et højere afkast på den lange bane – og det er også vores opfattelse. I både coronakrisen, samt inflationskrisen i 2022, samt efterfølgende – udviste vores portefølje netop denne adfærd. Højere volatilitet, men det giver samlet et højere afkast. Hvilket også har været tilfældet for Annox i den totale periode fra september 2018 til ultimo 2022.

Lidt forenklet sagt er der flere ujævnheder på Annox vej, men tilgengæld en flottere udsigt og en større formue, når først man er fremme.   

Vi følger fortsat aktiemarkederne, og arbejder løbende med at forbedre afkastet. I ønskes god påskeferie – og er som altid velkommen til at skrive, hvis i har nogen spørgsmål.