Professor Carsten Tanggaard og Henrik Henriksen fra Petersen & Partners kommenterer Annox afkast i Børsen.

Investeringsdirektør Mikkel Eliasen er blevet interviewet af journalist Anine Holmelund Frandsen i forbindelse med en artikel den 8. januar  i Børsen.
Download artiklen her:
Annox i Børsen 8. Januar 2024
Annox er ikke “sendt i gulvet” som der står i artiklen  – vi har lavet 10% i årligt gns. afkast siden september 2018. Vi har i tidligere nyhedsbreve kommenteret Annox afkast og bl.a. sammenlignet med store konkurrenter som ATP, Nordea, Danske Bank, small cap index med mere.  Vores kommentarer i artiklen kan ses som en fin en forlængelse af dette.

Det er generelt er en udbredt misforståelse at man kan forudsige et fremtidigt afkast af forvalter, aktie eller aktivtype (aktier, obligationer, ejendomme osv.) ved blot at kigge på et kortsigtet afkast i fortiden.

Det er selvfølgelig en parameter kan kigge på, men langt fra nok. Hvis du gør – bør du ”zoome ud” og se over så lang tid som muligt og gerne i både krisetider og opgangstider. Vores aktiefond som eksempel har en overvægt af mindre børsnoterede small cap-selskaber. Det er bredt anerkendt i akademisk miljø at det vil give større tab og gevinst i porteføljen fra år til år.

I interviewet bliver det derfor også forklaret at det således indebærer en naturligt større risiko på årlig basis, hvis du investerer i small cap-aktier.

Af samme grund er det ikke overraskende for os at fonden klarede sig dårligt i et kriseår som 2022.

Vi forventer det sådan set.

Det, der i virkeligheden er interessant ved de sidste års finansielle bevægelser, er, at ”Small Cap” nu viser sig som en reel og dominerende faktor på tværs af alle aktiefonde.

Det øger i vores optik kun evidensen for, at den forskning, der eksisterer på small cap-aktier holder vand – og at der på sigt generes en ”præmie” formue for dem, der har is i maven til at investere i mindre selskaber, særligt hvis det er de rigtige selskaber der udvælges.

Pointen er, man bør ikke lade kortsigtede bevægelser, mavefornemmelser eller nyhedsartikler diktere dine investeringsbeslutninger. Det være sig hvad enten det er for vores fond, aktier generelt eller obligationer.

Uddrag fra artiklen:

Det vakte opsigt, da den danske aktiefond Annox for få år siden strøg til tops globalt med et fænomenalt afkast og en egenudviklet investeringsmodel, der bygger på matematiske modeller og forskning fra DTU. Men placeringen blandt verdenseliten holdt ikke længe. De seneste tre år har fonden nemlig underperformet. Særligt slemt endte 2022 med et fald på 28 pct., hvor globale aktier til sammenligning gav et minus på næsten 13 pct. “Det er selvfølgelig enormt irriterende. Det skyldes, at vi især investerer i small cap-aktier (mindre børsselskaber, red.), der typisk underperformer i dårlige tider. Small cap har klaret sig rigtig dårligt i 2022 og mindre godt i 2023,” siger Mikkel Eliasen, adm. direktør og partner i Annox. (…)

Læs artiklen her:

Annox i Børsen 8. Januar 2024

Billede af Steven Achiam